چند دستور و تذکر بهداشتى
ساعت ۸:۱۸ ‎ب.ظ روز جمعه ۱۸ آذر ۱۳٩٠   کلمات کلیدی: چند دستور و تذکر بهداشتى ،النظافه من الایمان ،لباسهاى خود را در دیگ آب ،پایه اسلام

اسلام به نظافت و بهداشت بسیار اهمیت میدهد.

پبامبر اسلام (صلى الله علیه و آله) لباسهاى خود را در دیگ آب جوش قرار میداد تا عالیترین درجه نظافت را رعایت کند.

شعار پیامبر (صلى الله علیه و آله) این بود که نظافت پایه اسلام است. شعار دیگرش این بود: «النظافه من الایمان» «1»، یعنى نظافت نشانه ایمان است.

شاید دلیل آنکه پوشیدن لباس سیاه در اسلام پسندیده نیست، آن باشد که کثیفى و چرک در لباس سیاه پیدا نیست و انسان را وادار به شستن نمیکند.

در زندگى پیامبر اسلام (صلى الله علیه و آله) میخوانیم: که آن حضرت درباره نظافت و سلامتى و پیشگیرى از بیمار شدن، بسیار توجه داشت و به دیگران سفارش میکرد.

از جمله سفارشات اسلام این است:

1- با آبى که دیگران خود را با آن شستهاند و یکبار مصرف شده است، خود را نشوییم.

2- آب آشامیدنى مردم حتى دشمنان را آلوده نکنیم.

3- شستن ظرفهاى آلوده را به تأخیر نیاندازید و همینکه آنها را شستید، آنها را واژگون قرار دهید.

4- از خوردن غذاى داغ که دهان را میسوزاند، بپرهیزید.

5- روى غذاى چرب، آب سرد ننوشید.

6- دستهاى خود را قبل از غذا بشوئید و آنها را با چیزى خشک نکنید تا مبادا در حولهاى که با آن خشک میکنیم، آلودگى باشد.

7- از غذاهاى مانده و نیمخورده حیوانات دورى کنید.

8- دندانهاى خود را با وسیله تمیز، خلال کنید.

9- در آستانه غروب و در هنگامى که نور کم است، مطالعه نکنید.

10- در خوردن غذا عجله نکنید و لقمه را کوچک بگیرید.

11- استفاده از خرما، زیتون، انجیر، انگور، انار، سبزیجات بخصوص کاهو و حبوبات، بخصوص عدس و گوشت، بخصوص گوشت پرنده و عسل در لابلاى غذاهاى سالانه در حدى که اسراف و پرخورى نباشد و همچنین استفاده از نان جو و آرد سبوس دار و شستن میوه قبل از خوردن و بعضى از میوهها را با پوست خوردن سفارش شده است.

12- مصرف غذا باید همراه با آرامش (نه در حال حرکت) باشد.

13- به غذاى خود بنگریم که میل ما، با نگاه کردن به غذا بیشتر میشود.

14- به غذاى خود بنگریم تا مبادا در آن چیزى که براى بدن ضرر دارد قرار داشته باشد.

15- به غذاى خود بنگریم و در سر سفره، نگاه به لقمه دیگران نکنیم.

16- به غذاى خود بنگریم و از قدرت خدا که در تهیهى آن به کار رفته غافل نباشیم و بدانیم که خداوند براى آفریدن این غذا چگونه تمام هستى را بکار گرفته و چگونه ساخته است؟ از آب و خاک بیرنگ، این همه میوه رنگارنگ و از آب و خاکى که مزهاى ندارند، انواع مزهها پدید آورده است، چگونه غذاها را با معده انسان هماهنگ قرار داده و در هر میوهاى اندازه خاص قرار داده است، مثلًا در گندم یا سیب چه مقدار قند یا آب یا نشاسته و یا مواد دیگر قرار داده است.

______________________________
(1) 1. بحارالانوار، جلد 59، صفحه 291.

 

آشنایى با اسلام براى نوجوانان، ص:100 - 101